Maand: maart 2023

  • Sulforafaan vermindert oxidatieve stress bij muizen met MS

    In mijn laatste blog vroeg ik me al schrijvend af of muizen met een experimentele vorm van MS ook last hadden van oxidatieve stress in hun brein, net als mensen met MS. En dat blijkt inderdaad zo te zijn. Er zijn verschillende methoden om een vorm van MS op te wekken bij muizen. En gisteren…

  • ROS remmen mTOR af

    In een vorige blog gaf ik al aan dat mTOR mogelijk de aanmaak van nieuwe myeline bij multiple sclerose (MS) afremt. mTOR is een enzym die celgroei en celdeling stimuleert. Myeline is een vettige stof in de hersenen, die bij mensen met MS deels is aangetast door het eigen immuunsysteem. In normale omstandigheden zou het…

  • Ik ben (momenteel) hersteld van de ziekte van Graves

    Ik heb gister weer eens voor de zoveelste keer mijn bloed laten prikken. En toen ik ’s middags de bloeduitslagen van het ziekenhuis bekeek, ontdekte ik iets wat ik nog steeds niet helemaal kan geloven: de waarde van de TSH in mijn bloed zijn eindelijk na meer dan een jaar weer op gezond niveau. Het…

  • Kurkuma vermindert mogelijk het overschot aan ijzer in de lever en milt

    Ik kwam de afgelopen dagen een onderzoek tegen waarbij de titel suggereert dat kurkuma zorgt voor een verminderde ijzeropname. Nou doe ik zelf elke dag kurkuma door mijn havermoutpap omdat van kurkuma bekend is dat dit ontstekingen vermindert. En als je net als ik gediagnosticeerd bent met twee auto-immuunziekten (de ziekte van Graves en multiple…

  • Er is een wisselwerking tussen autofagie en mTOR

    Autofagie en mTOR spelen allebei een grote rol bij ziekten en veroudering door middel van het opschonen van cellen en het aanwakkeren van celdeling. En dus ook bij multiple sclerose (MS). En aangezien ik zelf de diagnose MS heb, leek het mij een goed idee om mij te verdiepen in mTOR, autofagie en vooral in…

  • Rapamycine wakkert autofagie op, maar remt ook de aanmaak van nieuwe myeline af

    In eerdere blog had ik al een onderzoek beschreven waarbij muizen met een experimentele vorm van multiple sclerose (MS) het stofje rapamycine ingespoten kregen. De muizen die de rapamycine kregen, hadden minder leasies en minder mankementen dan de muizen met dezelfde aandoening die geen rapamycine ontvingen. In dit onderzoek werd rapamycine gebruikt als autofagie-opwekker. Autofagie…

  • Autofagie kan een averechts effect hebben bij een auto-immuunziekte als MS

    In een eerdere blog heb ik al beschreven autofagie waarschijnlijk gunstig is voor de hersencellen van mensen met multiple sclerose (MS). Maar autofagie kan juist weer een averechts effect hebben op de immuuncellen van mensen met MS. MS is een auto-immuunziekte, waarbij de immuuncellen geprogrammeerd zijn om lichaamseigen weefsel aan te tasten. In een vorige…

You cannot copy content of this page