Wat ik vandaag heb geleerd

Aardperen op de pizza

aardperen op pizza

Aangezien mijn vriend en ik een pizza-oven in de tuin hebben staan, maken we bijna elke week wel pizza. Maar ik probeer zoveel mogelijk zoutloos te eten. Dat gecombineerd met een plantaardig (veganistisch) dieet maakt het wel lastig om je pizza een beetje smaak te geven. Ik doe dus geen salami, geen ham, geen tonijn en geen kaas op mijn pizza. En dus ook geen kaasvervangers, want daar zit zout in.

Andere lekkere smaakmakers zijn olijven, jalapeños, kappertjes en artisjokkenharten uit blik. Maar ook dat bevat zout… Wat je dan over houdt op een veganistische zoutloze pizza, zijn paprika, ui, champignons en eventueel andere groenten zoals broccoli roosjes, gegrilde asperges, courgettes en aubergines.

We maken altijd ons eigen deeg en dan laten we het zout weg. Ik mis het niet. En mijn vriend ook niet aangezien hij zijn pizza altijd bedekt met een dikke laag kaas.

Maar bij een zoutloze pizza met alleen maar groenten mis ik nog wel een beetje de ‘je ne sais quoi’. Af en toe sjoemel ik daarom ook weleens met artisjokkenharten uit blik. Maar toen bedacht ik mijn opeens dat er nog een groente is die qua smaak erg op artisjokken lijkt. Dit is de aardpeer. In het Engels worden ze om die reden ook weleens sunchokes genoemd, wat erg lijkt op artichokes, het Engels woord voor artisjokken. De sun in sunchokes verwijst dan waarschijnlijk naar de bloem van de aardpeer, die enige vergelijkenis vertoont met een zonnebloem.

Wij hebben aardperen in onze moestuin. Vorig jaar (toen  de aardperen in het seizoen waren) kwamen we aardperen tegen bij een groentewinkel en hadden we er een aantal meegenomen. De helft hadden we verorberd en de andere helft in de grond gestopt.

Het leuke is, dat als je zo’n knolletje in de grond stopt, er een plant begint te groeien en de plant onder de grond allemaal nieuwe knolletjes aanmaakt. Bij ons in de tuin zijn er een aantal bloemstelen uit de grond geschoten, die net zo dik zijn als bij een zonnebloem. Maar de bloemen zelf zijn helaas nooit gaan bloeien… Toch zijn er wel een hoop nieuwe aardperen bijgekomen.

Zo had ik, met het idee dat we vanavond pizza zouden eten, alweer een blik artisjokkenharten gekocht. Maar opeens bedacht ik me dat ik ook eens een pizza zou kunnen beleggen met aardperen, zeker aangezien we een hoop aardperen in de tuin hebben liggen. Het is natuurlijk wel een beetje een raar idee om een pizza te beleggen met een knol. Maar ik vond het toch het proberen waard.

Ik ben de moestuin in gelopen, heb drie knolletjes uit de grond gehaald, deze schoongemaakt en in plakjes gesneden. Vervolgens in een magnetronschaal gedaan om ze gaar te kunnen maken in de magnetron (dat scheelt weer gas), om tenslotte de gare plakjes aardpeer samen met paprika, ui en champignons op mijn pizza te leggen. (Mijn vriend vond het toch wel een raar idee, dus hij paste ervoor.)

aardperen in plaats van artisjokken op de pizza

Even later kon ik het resultaat proeven. Ik vond het heerlijk! Ik bedacht dat ik al lange tijd niet zo’n smaakvolle pizza had gehad. De aardpeer heeft namelijk een beetje een rokerige en een sterke artisjokachtige smaak. Gecombineerd met de andere groenten op mijn pizza was het heerlijk!

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

,

You cannot copy content of this page