Wat ik vandaag heb geleerd

Bloedarmoede vergroot de kans op een postnatale bloeding

Ik ben na de bevalling 2 liter bloed verloren en 7 weken later bij het verwijderen van placentaresten weer. En dat is aardig wat aangezien de gemiddelde vrouw 4,5 liter bloed in haar lijf heeft.

Artsen vroegen zich daarom af waarom ik bij iedere ingreep zoveel bloed verloor. Zeker ook omdat ik verder geen last heb van stollingsproblemen bij wondjes.

Nou kwam ik ergens in een wetenschappelijk onderzoek tegen dat bloedarmoede een risicofactor is bij bloedingen na de bevallingen. Ik ben toen verder op zoek gegaan naar de relatie tussen bloedarmoede en postnatale bloedingen.

Die relatie bleek inderdaad te bestaan. Uiteraard dalen je hemoglobine-waarden als je veel bloed verliest. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat ernstige bloedarmoede tijdens de bevalling de kans op een postnatale bloeding vergroot.

Het gaat dan om ernstige bloedarmoede. Dit wil zeggen een hemoglobine-waarde dat lager is dan 5 mmol/L. Bij een milde bloed armoede (dus boven de 5 en onder de 7 mmol/L) konden onderzoekers deze relatie niet vinden.

Mijn hemoglobine-waarden waren tijdens de bevalling en de ingreep die ik 7 weken later had in ieder geval boven de 5 mmol/L, dus dat lijkt niet de oorzaak te zijn van het grote bloedverlies dat ik heb ervaren.

Over een paar maanden staat weer een ingreep aan mijn baarmoeder gepland (ja nog steeds wat placentaresten), dus ik hoop dat ik tijdens die ingreep niet weer 2 liter bloed verlies…

Bronnen

Frass, K.A. (2015). Postpartum hemorrhage is related to the hemoglobin levels at labor: Observational study. Alexandria Journal of Medicine 51(4), 333-337.

Omotayo, M.O., Abioye, A.I., Kuyebi, M. & Eke, A.C. (2021). Prenatal anemia and postpartum hemorrhage risk: A systematic review and meta-analysis. The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research 47(8), 2562-2567.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

,

You cannot copy content of this page