In mijn laatste drie blogs beschreef ik de mogelijke gunstige effecten van de flavonoïde genaamd luteoline op multiple sclerose (MS). Een van de voedingsmiddelen waar luteoline inzit, zijn dadels. Dadels bevatten volgens wetenschappelijk onderzoek de flavonoïden luteoline, quercetine en apigenine. En zoals je in mijn laatste blog kunt lezen hebben zowel apigenine als luteoline mogelijk een gunstig effect op het immuunsysteem van mensen met MS.
Omdat ik zelf MS heb, ben ik op zoek gegaan naar wetenschappelijke onderzoeken die het effect van het eten van dadels hebben uitgetest op mensen. Ik heb helaas geen studies gevonden die het effect van dadels op MS hebben onderzocht. Maar ik vond wel een hoop onderzoeken tegen die het gunstige effect van het eten van dadels laten zien op andere aandoeningen en condities.
Hieronder beschrijf ik de resultaten van de onderzoeken die ik kon vinden waarbij het effect van het eten van dadels is getest op mensen.
1. Constipatie
Bij een onderzoek dat in Egypte is uitgevoerd, kregen kinderen (3 tot 12 jaar) met een autisme spectrum stoornis en darmproblemen 12 weken lang dagelijks dadels te eten. De kinderen die deze dadels te eten kregen hadden na 12 weken minder last van constipatie dan een vergelijkbare groep kinderen die in dezelfde periode geen dadels aten.
Een ander onderzoek bevestigt dat het dagelijks eten van dadels bij volwassen mannen ervoor zorgt dat zij vaker voor een nummer 2 naar de WC moeten. Hun darminhoud bewoog zich sneller door het maagdarmkanaal heen dan dat zij gewend waren.
2. Oxidatieve stress
In een kleine studie met slechts 10 gezonde proefpersonen werd het effect van dadels op de BMI, bloedsuiker en oxidatieve stress onderzocht. De proefpersonen kregen vier weken lang dagelijks 100 gram dadels te eten. Vóór en na de onderzoeksperiode werd bloed afgenomen, zodat de onderzoekers een verschil in bloedsuikerspiegel en oxidatieve stress konden analyseren. Door de hoge hoeveelheid vruchtensuikers in dadels was te verwachten dat de proefpersonen aan zouden komen en een hogere bloedsuikerspiegel zouden hebben. Maar dit was niet het geval. Wel was de oxidatieve stress afgenomen. En dat is goed, omdat oxidatieve stress voor ontstekingen en schade kan zorgen in het menselijk lichaam.
3. Cholesterol
Eén studie onderzocht het effect van dadels op het cholesterol gehalte op proefpersonen met een te lage HDL-cholesterol (het goede cholesterol). De proefpersonen werden in twee groepen gedeeld: de eerste groep kreeg de opdracht om elke ochtend op een lege maag 70 gram dadels te eten, terwijl ze de rest van de dag bleven eten zoals ze gewend waren. De proefpersonen uit de tweede groep hoefden helemaal niks te veranderen in hun dieet. Na een onderzoeksperiode van zes weken waren de cholesterol waarden van de proefpersonen die dagelijks dadels aten zowaar verbeterd. En ook uit dit onderzoek bleek dat de proefpersonen niet dikker werden van de dadels en dat er ook geen verandering was in hun bloedsuikerspiegel.
4. Seksleven
In een onderzoek dat in 2019 in Iran is uitgevoerd, ontvingen mensen (zowel mannen als vrouwen) met vruchtbaarheidsproblemen dagelijks een capsule met ofwel dadel extract ofwel een placebo. Na een maand werd duidelijk dat zowel de mannen als vrouwen die dagelijks dadel extract namen een grotere sex-drive hadden en meer genoten van de seks dan voorheen en dan de proefpersonen die een placebo ontvingen. De mannen hadden na het nemen van de dadel extract minder last van erectiestoornissen en de vrouwen hadden een betere vochtigheidsgraad die nodig is voor een prettige geslachtsgemeenschap. Wat het effect van dadels was op de vruchtbaarheid van deze mensen, zegt het onderzoek dan weer niet. Misschien was de onderzoeksperiode daar te kort voor.
Een ander onderzoek laat ditzelfde effect zien bij vrouwen die al door hun menopauze heen waren. Alleen werd dit onderzoek uitgevoerd met dadelpollen in plaats van de vrucht van deze palmboom. Ik heb zelf dan weer geen idee waar je dadelpollen kan kopen, maar ik gok dat het nemen van gewone dadels uit de supermarkt hetzelfde effect heeft…
Een derde onderzoek die ik tegenkwam over dit onderwerp, laat zien dat dadelpollen de vruchtbaarheid van mannen verbetert. De kwaliteit van de sperma verbeterde volgens de onderzoekers omdat er door de dadelpollen bij deze mannen minder sprake was van oxidatieve stress.
5. Bevalling en borstvoeding
Dit punt is vooral voor mij nu heel interessant omdat ik over ongeveer 2,5 maand ga bevallen van een dochter: Dadels blijken een handje te kunnen helpen bij de bevalling. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de bevalling korter duurt en minder pijnlijk is als vrouwen gedurende de laatste weken van de zwangerschap dagelijks dadels eten.
Daarnaast kwam ik twee wetenschappelijke onderzoeken tegen waaruit blijkt dat het eten van dadels de melkproductie verhoogt onder moeders. Moeders die hun kind borstvoeding gaven, produceerden meer moedermelk als zij dagelijks 10 dadels aten, dan moeders die geen dadels namen.
Ik heb zelf niet al te grote borsten, dus alle extra melkstimulatie die er is, kan ik waarschijnlijk wel gebruiken. Bovendien hoop ik dat mijn baby lekkere grote porties kan drinken zodat ik ’s nachts minder vaak hoef te voeden. Geen idee of dat dan ook daadwerkelijk zo zal gaan, maar ja, ik kan dit op zijn minst uitproberen. Zeker als het eten van dadels geen vervelende bijwerkingen heeft.
Voor mij zijn dit dus genoeg redenen om me aan dadels te vergrijpen als ik zin heb in een tussendoortje 🙂