Wat ik vandaag heb geleerd

Dat vitamine D de kans op Alzheimer voorkomt, is weer bevestigd

Op mijn website darmrevolutie.nl stip ik al het nut van vitamine D bij Alzheimer aan. Uit eerdere studies blijkt dan ook dat mensen met een vitamine D tekort een hoger risico hebben op het ontwikkelen van Alzheimer. Mijn vader had op jonge leeftijd Alzheimer, dus ik wil dat zelf graag voorkomen…

Nu is er in december 2022 een studie uitgekomen, waaruit blijkt dat het brein van ouderen die veel vitamine D in hun hersenen hebben, beter werkt dan het brein van ouderen die minder vitamine D in hun hersenpan hebben. Dit is wel een interessant onderzoek. De onderzoekers hadden namelijk voor een langere periode ouderen gevolgd vóór hun overlijden en hun hersenen onderzocht ná hun overlijden.

Ouderen zonder Alzheimer of een andere vorm van dementie konden zich inschrijven voor dit onderzoek. Eens per jaar namen de proefpersonen deel aan een aantal cognitieve tests, waarmee hun denkvermogen werd onderzocht. Zodra een proefpersoon overleed, analyseerde een specialist de uitslagen van de testen en kon hij concluderen of de proefpersoon nog mentaal gezond was, er sprake was van een milde vorm van dementie of dat de proefpersoon in de loop der jaren toch dement was geworden.

En na het overlijden van de proefpersonen, kregen andere onderzoekers de kans om hun brein te onderzoeken. Deze onderzoekers hadden geen contact met de onderzoekers die de cognitieve tests hadden geanalyseerd, zodat er geen sprake was van onbewuste aannames en vooroordelen bij de onderzoekers. De hoeveelheid vitamine D werd gemeten in vier verschillende regio’s in het brein.

De proefpersonen waren tijdens hun overlijden gemiddeld 92 jaar. Uiteindelijk zijn de gegevens van 290 ouderen gemeten en meegenomen in de eindresultaten. De resultaten waren als volgt: hoe meer vitamine D mensen in hun hersenen hadden, hoe beter hun geheugen en hun gevoel voor oriëntatie was.

Een andere uitkomst was dat vitamine D ook het aantal microberoertes in de hersenen voorkomt. Voor mij is dit opvallend omdat ik in mijn artikel over Alzheimer op darmrevolutie.nl beschrijf ik namelijk dat Alzheimer heel erg samenhangt met de gezondheid van de aderen. Bij mensen met dichtgeslibde aderen, komt er namelijk minder zuurstof in de hersenen, waardoor er kleine beroertes kunnen ontstaan. Dit is allemaal niet echt bevorderlijk voor de werking van je brein. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dus dat wanneer mensen veel vitamine D in hun hersenen hadden, er dus ook minder van dit soort mini-beroertes zichtbaar waren in hun brein.

Nou hadden de onderzoekers het wel over een verminderde kans van 25%. Wie voldoende vitamine D binnenkrijgt, heeft 25% minder kans op het ontwikkelen van dementie. Dat wil dus niet zeggen dat als je zorgt voor voldoende vitamine D, je gegarandeerd een dementie-vrije toekomst tegemoet gaat. Het vermindert alleen de kans.

Bron

Shea, M.K., Barger, K., Dawson-Hughes, B. et al. (2022). Brain vitamin D forms, cognitive decline, and neuropathology in community-dwelling older adults. Alzheimer’s & Dementia. The Journal of the Alzheimer’s Association.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

,

You cannot copy content of this page