Wat ik vandaag heb geleerd

De genezende kracht van selderijsap?

Ik ben nu een paar weken actief op Instagram, waarbij ik zoveel mogelijk mensen volg die ook multiple sclerose (MS) hebben en net als ik hun MS stabiel houden door gezond te leven. Voor de mensen die deze blog al wat langer volgen is bekend dat ik niet alleen mijn MS stabiel wil houden, maar dat ik ook op zoek ben naar manieren om ervoor te zorgen dat mijn hersenen nieuwe myeline aanmaken.

En terwijl ik zo Instagram aan het afstruinen was, kwam ik een jonge vrouw tegen die op haar profiel aangeeft dat het haar gelukt was om één van haar laesies te doen verdwijnen. Haar neuroloog kon deze laesie op de laatste MRI zelfs niet meer terugvinden.

Natuurlijk was ik meteen benieuwd hoe ze dat voor elkaar had gekregen. Ik scrollde even snel door haar berichten heen en ik zag iets staan over selderijsap. Mijn eerste gedachte was: selderij bevat zowel luteoline als apigenine, wat een gunstig effect kan hebben op MS. Luteoline en apigenine zijn namelijk twee flavonoïden waarvan blijkt dat die een remmend effect hebben op de auto-immune T-cellen van MS. Hier heb ik eerder over geschreven in deze blog.  

Toen ik me nog verder in haar verhaal verdiepte, ontdekte ik dat ze vooral de boeken en recepten van Medical Medium volgde. Wie of wat is Medical Medium? was de volgende vraag die in mijn hoofd opkwam. Ook Medical Medium heeft een instagramprofiel en google is altijd vlakbij, dus die vraag was makkelijk te beantwoorden.

Medical Medium is, zoals het woord het al zegt een medium (iemand die contact maakt met de geestenwereld) en zich vooral richt op medische kwalen. Blijkbaar heeft hij al van jongs af aan contact met goedaardige entiteit uit de geestenwereld, die hem af en toe dingen influistert over ziektebeelden en gezondheid. Dit klinkt niet heel wetenschappelijk, maar hij heeft wel interessante theorieën.

Zo is hij ermee bekend dat het epstein-barrvirus een grote rol speelt bij MS (over de link tussen het epstein-barrvirus en MS heb ik ook eerder een blog geschreven). Ik ging er zelf vanuit dat het lichaam slechts eenmalig getriggerd werd door het epstein-barrvirus en dat de T-cellen van mensen met MS en van mijzelf dus, dan de rest van je leven ‘verziekt’ zijn.

Maar het Medical Medium, aka Anthony William, suggereert dat het epstein-barrvirus nog steeds in het lichaam van iemand met MS schade aanricht. Het immuunsysteem van mensen met MS valt volgens hem niet zozeer zichzelf aan, maar het immuunsysteem wil nog steeds van dit epstein-barrvirus af. En iedere keer dat je immuunsysteem dan het epstein-barrvirus aanvalt, wordt ook wat myeline aangetast als bijkomende schade. Dat is zijn theorie.

Natuurlijk ga ik dan in de wetenschappelijke literatuur op zoek naar onderzoeken die zijn theorie enigszins zouden kunnen ondersteunen. En zo kwam ik een wetenschappelijk artikel (zie de bronnen onderaan deze pagina) tegen dat aangeeft dat het epstein-barrvirus inderdaad, net als andere herpesvirussen, in het lichaam blijft en af toe weer de kop op kan steken met een opleving. Zijn het dan deze oplevingen die een relapse kunnen veroorzaken bij MS?

Volgens het Medical Medium is het daarom van belang dat het epstein-barrvirus volledig wordt uitgeschakeld om verdere schade te voorkomen. En dit is waar bleekselderij om de hoek komt kijken. Anthony William geeft aan dat er in selderij namelijk bepaalde zouten zitten die het immuunsysteem een handje helpen bij het opruimen van dit virus.

Over wat voor soort zouten heeft Anthony William het dan? Er zijn inderdaad verschillende soorten zouten. Het meeste bekende zout is het zout wat de meeste mensen op tafel hebben staan en wat toegevoegd wordt aan brood. Deze zout bestaat voor een groot deel uit natrium. Natrium komt ook van nature voor in knollen en allerlei groenten, maar een teveel aan natrium is over het algemeen niet goed voor de gezondheid. Ik ben vermijd zelf daarom ook zoveel mogelijk toegevoegd zout.

Daarnaast is er ook zoiets als salmiakzout. Dat is zout uit waterstofchloride en geeft een typische salmiaksmaak. Maar dat terzijde.

Van selderij is bekend dat dit, naast natrium, ook kalium bevat, wat weer een ander soort zout is. Het menselijk lichaam heeft zowel natrium als kalium nodig om goed te kunnen functioneren. Doordat zout natrium bevat, krijgen mensen over het algemeen meer dan genoeg natrium binnen. Kalium krijgen mensen vooral binnen als ze veel groenten eten. Kalium zit ook in zoutvervangers, omdat dit dus net als natrium een zoute smaak geeft.

Volgens Anthony Williams zijn het dus de zouten in bleekselderij die het immuunsysteem nodig heeft om het epstein-barrvirus uit te kunnen schakelen. Natuurlijk zoek ik dan even in de wetenschappelijke literatuur of hier onderzoek naar gedaan is. Ik kwam hier helaas niks over tegen. Wat ik wel vond was dat het kaliumgehalte van mensen die geveild waren door het Dengue virus of Covid-19 lager was dan het kaliumgehalte van mensen die niet aan dit virus leden. Bij mensen die een Dengue-infectie hebben opgelopen en ook een tekort aan kalium hadden, kon dit zelfs leiden tot verlamming van bepaalde ledematen. Deze verlamming werd teniet gedaan door de patiënten supplementen met kalium te geven.

Betekent dit dat mensen met een laag-kalium gehalte dan vatbaarder zijn voor deze virussen? Of dat deze virussen de kaliumopname in het lichaam en lichaamscellen aantasten? In het geval van Dengue wijzen onderzoekers op het laatste. Dengue patiënten plassen namelijk meer kalium uit dan zou moeten. In een gezond lijf zorgen je nieren er namelijk voor dat kalium voor een groot deel opnieuw in je lichaam wordt opgenomen. Kalium dat overbodig is, verdwijnt dan in het toilet. Maar bij een aantal Dengue-patiënten verdwijnt dus ook de noodzakelijke kalium in de wc-pot.

Dan is het natuurlijk interessant om te kijken of dit ook het geval is bij mensen die geteisterd worden door het epstein-barrvirus. Maar hier kon ik helaas niks over vinden…

Het is ook nog een mysterie of het überhaupt mogelijk is om voorgoed van het epstein-barrvirus af te komen, zoals het Medical Medium voorstelt. En stel dat het je lukt om al deze virusdeeltjes uit te drijven, al dan niet met selderijsap of iets anders, zorgt dit er dan ook voor dat je van MS en alle bijbehorende symptomen afkomt?

Ik ben op google eens op zoek gegaan naar ervaringen van mensen met MS die een tijd lang selderijsap hebben uitgeprobeerd. Ik kwam slechts één persoonlijke getuigenis tegen. Deze persoon had een jaar lang elke ochtend selderijsap gedronken. Hij gaf aan dat zijn MS dat jaar stabiel is gebleven. Volgens hem kwam dat door de selderijsap. Maar hij zei niks over kleiner geworden laesies of verminderde klachten. En dat is juist mijn doel, want stabiel ben ik al een tijdje. Ook dus zonder de selderijsap. Maar ik weet ook niet hoe de rest van zijn voedingspatroon eruit zag. At hij verder veel groente en fruit of had hij nog veel bewerkte producten en verzadigde vetten in zijn dieet? Nika, de jonge dame op instagram die één laesie heeft laten verdwijnen, volgt in ieder geval, naast het drinken van de dagelijkse selderijsap, een uiterst gezond dieet.

Op het internet zijn ook tal van andere ervaringen te vinden van mensen die een paar weken, een paar maanden of dus zelfs een jaar de selderijsap van het Medical Medium hebben uitgeprobeerd. Dit zijn dan wel mensen die geen MS hebben, maar veel van hen geven aan dat na een week hun puistjes verdwenen. (Ook hadden zij door de selderijsap minder last van allergiën, wat dan weer verklaard kan worden door de aanwezigheid van de flavonoïde genaamd luteoline, die een remmend effect heeft allergische reacties.)

Ik heb zelf ook al mijn hele volwassen leven af en toe een puistje of een mee-eter op mijn gezicht. Voor mij is het een raadsel waar dat door komt, omdat ik zo ontzettend mijn best doe om gezond te leven. Dit lijkt me ook een goede reden om deze selderijsap hype eens uit te proberen. Zeker omdat ik over een paar weken ga trouwen en ik wel leuk op de foto wil staan. 😉

Daarnaast is van acné bekend dat deze ontstaan als er sprake is van ontstekingen. En ontstekingen wil je te allen tijde vermijden als je een auto-immuunziekte hebt. Een ontstekingsreactie betekent namelijk dat je immuunsysteem geactiveerd is en een overactief immuunsysteem kan bij een auto-immuunziekte ervoor zorgen dat eigen lichaamsweefsel wordt aangetast.

En net als het Medical Medium aanraadt, kies ik voor biologische bleekselderij, als die in de winkel beschikbaar is. Biologische boeren zorgen er namelijk voor dat de grond rijk is/blijft aan mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen zoals natrium en kalium.

UPDATE: in deze blog beschrijf ik wat het drinken van selderijsap met mij gedaan heeft.

Bronnen

Causton, H.C. (2021). SARS-CoV2 Infection and the Importance of Potassium Balance. Frontiers in Medicine 8: 744697.

Duan, L. (2019). Regulation of Inflammation in Autoimmune Disease. Journal of Immunology Research 2019: 7403796.

Hang, N.T. & Uyen, T.T.T. & Phuong, N.V. (2022). Green extraction of apigenin and luteolin from celery seed using deep eutectic solvent. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis 207: 114406.

Khalil, A., Nawaz, H., Ghania, J.B., Rehman, R. & Nadeem, F. (2015). Value Added Products, Chemical Constituents and Medicinal Uses of Celery (Apium graveolens L.) – A Review. International Journal of Chemical and Biochemical Sciences 8, 40-48.

Li, G.H., Ning, Z.J., Liu, Y.M. & Li, X.H. (2017). Neurological Manifestations of Dengue Infection. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology 7.

Longnecker, R. (2000). Epstein-barr virus latency: LMP2, a regulator or means for Epstein- barr virus persistence? Advances in Cancer Research 79, 175-200.

Pohl, H.R., Wheeler, J.S. & Murray, H.E. (2013). Sodium and Potassium in Health and Disease. In Sigel, A., Sigel, H. & Sigel, R.K.O. (eds) Interrelations between Essential Metal Ions and Human Diseases. Metal Ions in Life Sciences, vol 13. Springer, Dordrecht.

Sun, H. & Weaver, C.M. (2020). Rise in Potassium Deficiency in the US Population Linked to Agriculture Practices and Dietary Potassium Deficits. Journal of Agricultural and Food Chemistry 68(40), 11121-11127.

Tanghetti, E.A. (2013). The Role of Inflammation in the Pathology of Acne. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 6(9), 27-35.

Verma, R., Sharma, P., Garg, R.K., Atam, V., Singh, M.K. & Mehrotra, H.S. (2011). Neurological complications of dengue fever: Experience from a tertiary center of north India. Annals of Indian Academy of Neurology 14(4): 272-278.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

, , ,

You cannot copy content of this page