Wat ik vandaag heb geleerd

Dieet heeft invloed op endometriose

Toen ik in de zomer van 2017 overstapte naar een whole food plant based dieet (een veganistisch dieet zonder bewerkte producten) merkte ik al na enkele maanden dat ik mijn menstruatiekrampen waren verdwenen.

Nu hoor ik vaak van vrouwen in mijn omgeving die last hebben van endometriose dat zij kampen met extreme buikpijn rond de menstruatie. Ik begon me daarom af te vragen of je de buikpijn van endometriose moet zien als overdreven menstruatiekrampen. En of deze buikpijn minder wordt met een whole food plant based dieet.

In het verleden heb ik een uitgebreid artikel geschreven over endometriose op darmrevolutie.nl. En nu is er dit jaar een nieuw wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd die endometriose linkt aan dieet. De auteurs van dit onderzoek geven aan dat elementen van een whole food plant based dieet een grote rol lijken te spelen in de vermindering van pijn bij endometriose. En met deze elementen bedoel ik een veganistisch dieet met veel vezels.

Dit onderzoek schetst een overzicht van de verschillende soorten onderzoeken die er al zijn gedaan naar het effect van dieet op endometriose. Zo stippen de onderzoekers een studie aan waarbij verzadigde vetten een grote rol schijnen te spelen. Niet de totale hoeveelheid vet lijkt het risico op endometriose te vergroten, maar wel het soort vet. En het zijn vooral de verzadigde vetten in kaas en vlees en palmvet en transvetten in onder andere gebak, koek en margarine die hier de boosdoener zijn.

Uit dit specifieke onderzoek bleek namelijk dat hoe meer verzadigde vetten vrouwen dagelijks consumeerden hoe groter de kans was op het krijgen van endometriose. Omega 3-vetten verlaagden dan weer de kans op het krijgen van endometriose. 

Andere studies die het effect van rood vlees op endometriose onder de loep namen, tonen eveneens aan dat hoe meer rood vlees iemand eet, hoe groter de kans is op het ontwikkelen van endometriose. Uit een van deze studies bleek eveneens dat de consumptie van groente en fruit het risico op endometriose verminderde.

Een andere studie die het effect van groente en fruit op endometriose verder onder de loep nam, kon bevestigen dat de consumptie van fruit de kans op endometriose vermindert. Het gaat dan specifiek om citrusvruchten: wie meer dagelijks meer dan één citrusvruchten eet heeft 22% minder risico op het krijgen van endometriose.

Hoe zit het dan met vezels? Volgens de auteurs van eerstgenoemde studie spelen vezels een belangrijke rol omdat vezels zorgen voor een afname van het hormoon oestrogeen. Maar ze wijzen ook op enkele onderzoeken waaruit blijkt dat vezels van volkoren producten juist geen effect hebben op endometriose.(Het blijkt dan maar weer dat wetenschappers ook met een bepaalde bril op kijken en zien wat ze willen zien. Dan is het goed om ook hún bronnen te checken.)

Waarschijnlijk zijn de menstruatiekrampen dan bij mij verdwenen omdat ik stopte met het eten van verzadigde vetten. Ik was in die bewuste zomer van 2017 namelijk niet opeens meer mandarijnen en sinaasappels gaan eten dan ik gewend was…

Bronnen

Barnard, N., Holtz, D.N., Schmidt, N., Kolipaka, S., Hata, E., Sutton, M., Znayenko-Miller, T., Hazen, N.D., Cobb, C. & Kahleova, H. (2023). Nutrition in the prevention and treatment of endometriosis: A review. Frontiers in Nutrition 10.

Harris, H.R., Eke, A.C., Chavarro, J.E. & Missmer, S.A. (2018). Fruit and vegetable consumption and risk of endometriosis. Human Reproduction 33(4), 715-727. 

Missmer, S.A., Chavarro, J.E., Malspeis, S., Bertone-Johnson, E.R., Hornstein, M.D., Spiegelman, D., Barbieri, R.L., Willet, W.C. & Hankinson, S.E. (2010). A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Human Reproduction 25(6), 1528–1535.

Parazzini F., Chiaffarino, F., Surace, M., Chatenoud, L., Cipriani, S., Chiantera, V., Benzi, G. & Fedele, L. (2004).  Selected food intake and risk of endometriosis. Human Reproduction 19, 1755–1759.

Schwartz, N.R.M., Afeiche, M.C., Terry, K.L., Farland, L.V., Chavarro, J.E., Missmer, S.A. & Harris, H.R. (2022). Glycemic index, glycemic load, fiber, and gluten intake and risk of laparoscopically confirmed endometriosis in premenopausal women. The Journal of Nutrition 152(9), 2088–2096.

Yamamoto, A., Harris, H.R., Vitonis, A.F., Chavarro, J.E. &  Missmer, S.A. (2019). A prospective cohort study of meat and fish consumption and endometriosis risk. American Journal of Obstetrics and  Gynecology 219, 178.e1–178.e10.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:


You cannot copy content of this page