Wat ik vandaag heb geleerd

Het antioxidant luteoline vermindert ‘MS-klachten’ bij muizen aanzienlijk

In mijn zoektocht naar het effect van antioxidanten op multiple sclerose (MS) kwam ik een opmerkelijk onderzoek tegen over het effect van luteoline op muizen met een experimentele vorm van MS. Dit onderzoek wijst namelijk uit dat meer dan tweederde van de klachten binnen zes weken bij deze muizen waren verdwenen, doordat zij deze antioxidant dagelijks toegediend kregen.

Luteoline is een flavonoïde die te vinden is in verschillende soorten groenten, fruit en kruiden. Denk aan selderij, broccoli, artisjokken, wortelen, verschillende koolsoorten, tijm, kamille, oregano, munt, peterselie, rozemarijn, granaatappel, sinaasappelen, appelschillen, dadels, maar ook aan olijfolie. In ontzettend veel verschillende soorten eetbare planten dus…

In deze muizenstudie werden de muizen in drie groepen ingedeeld. De eerste groep was de controle groep, bij deze muizen werd geen experimentele vorm van MS opgewekt en geen luteoline toegediend. Bij de muizen uit de tweede en derde groep werd wèl een experimentele vorm van MS opgewekt. Maar de muizen uit de derde groep kregen vanaf de tiende dag van het experiment dagelijks 10 mg luteoline per kilogram aan lichaamsgewicht toegediend. Bij de tweede groep was dit dus niet het geval.

Vervolgens werd gekeken in hoeverre de muizen uit de verschillende groepen te maken kregen met typische MS-klachten zoals verlammingen in ledematen en verzwakte spieren. Na het einde van studieperiode werd in de hersenen van de muizen onderzocht in hoeverre er sprake was van ontstekingsreacties en oxidatieve stress.

Uit meerdere onderzoeken is in ieder geval bekend dat muizen en mensen met MS meer ontstekingsreacties en oxidatieve stress hebben dan gezonde mensen en muizen. De onderzoekers in deze studie wilden dus onderzoeken of de muizen met ‘MS’ die luteoline kregen minder ontstekingsreacties en oxidatieve stress hadden dan de muizen met ‘MS’ die dit niet kregen. En inderdaad bleek de luteoline goed in staat om de ontstekingsreacties en oxidatieve stress te verminderen.

Daarnaast bleek uit de waarnemingen van de onderzoekers dat de lichamelijke beperkingen uit de derde groep, de luteoline-groep, al binnen zes weken sterk waren afgenomen. In deze grafiek kun je zien dat hoeveelheid klachten uit deze groep met meer dan tweederde was verminderd. De hoeveelheid lichamelijke beperkingen uit de tweede groep schommelde ook wat, maar zat op de zesde week nog steeds op hetzelfde niveau als bij de aanvang van de eerste ziekteverschijnselen.

En dat niet alleen: de onderzoekers troffen in de hersenen van de muizen uit de derde groep ook een toename aan van een stofje dat kan wijzen op de aanmaak van nieuwe myeline. Myeline is een witte vettige stof in de hersenen die een belangrijke rol speelt in de communicatie tussen zenuwcellen en de communicatie tussen zenuwcellen en de aansturing van spieren. Bij mensen met MS worden er stukjes van deze myeline aangetast, waardoor de typische MS-klachten ontstaan.

Omdat ik zelf ook MS heb en dus her en der wat myeline mis in mijn hersenen, ben ik op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat mijn lichaam uit zichzelf nieuwe myeline aanmaakt. Nu blijkt dus uit deze muizenstudie dat de muizen uit de derde groep meer van het stofje genaamd cAMP (voluit: cyclic adenosine monophosphate) in hun hersenen hebben dan de muizen uit de tweede groep. Dit stofje cAMP is van belang omdat uit meerdere laboratorium studies blijkt dat deze bijdraagt aan de productie van nieuwe myeline.

Je gaat je dan afvragen of de muizen uit de derde groep dan daadwerkelijk ook weer nieuwe myeline in hun hersenen hadden, gezien de enorme afname van hun klachten. Maar helaas is daar in dit onderzoek niet naar gekeken.

Omdat de resultaten van dit onderzoek zo ontzettend hoopvol zijn, heb ik op internet gekeken of het mogelijk is om supplementen van de antioxidant luteoline te bestellen. En ja, dat is mogelijk! Maar dan is nog de vraag of het veilig is om deze supplementen te nemen tijdens een zwangerschap, aangezien ik zwanger ben. Ik heb in de wetenschappelijke literatuur gezocht op het effect van luteoline op zwangerschap, maar het enige onderzoek wat ik tegenkwam ging over de bloeddruk van ratten. Uit dit onderzoek bleek dat de vaten rond de baarmoeder door de toediening van luteoline bij deze ratten wijder werden. En wijdere aderen betekent een lagere bloeddruk. Het lijkt er dus op dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken.

Ik heb nu luteoline supplementen besteld. Dit zijn capsules met 50 mg luteoline. Op de verpakking staat het advies om niet meer dan twee capsules per dag te nemen. Ik weet niet hoe leverancier aan dit advies komt, maar misschien is het omdat luteoline supplementen nog maar nauwelijks op mensen getest zijn (althans, ik kon er weinig over vinden in de wetenschappelijke literatuur). Ik neem maar het zekere voor het onzekere en zal er daarom niet meer dan twee per dag nemen.

Ik ben benieuwd wat er gebeurt als ik die de komende maanden dagelijks slik. Wordt weer vervolgd dus.

Bronnen

El-Deeb, O.S., Ghanem, H.B., El-Esawy, R.O. & Sadek, M.T. (2019). The modulatory effects of luteolin on cyclic AMP/Ciliary neurotrophic factor signaling pathway in experimentally induced autoimmune encephalomyelitis. IUMB Life 71(9), 1401-1408.

Hong, Y.J., Tomas-Barberan, F.A., Kader, A.A. & Mitchell, A.E. (2006). The Flavonoid Glycosides and Procyanidin Composition of Deglet Noor Dates (Phoenix dactylifera). Journal of Agricultural and Food Chemistry 54, 2405-2411.

Lopez-Lazaro, M. (2009). Distribution and Biological Activities of the Flavonoid Luteolin. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry 9(1), 31-59.

Malone, M., Gary, D., Yang, I.H., Miglioretti, A., Houdayer, T., Thakor, N. & McDonald, J. (2013). Neuronal activity promotes myelination via a cAMP pathway. GLIA 61(6), 843-854.

Manzoor, M.F., Ahmad, N., Manzoor, A. & Kalsoom, A. (2017). Food based phytochemical luteolin their derivatives, sources and medical benefits. International Journal of Agricultural and Life Sciences 3(2), 195-207.

Sato-Bigbee, C. & DeVries, G.H. (1996). Treatment of oligodendrocytes with antisense deoxyoligonucleotide directed against CREB mRNA: Effect on the cyclic AMP-dependent induction of myelin basic protein expression. Journals of Neuroscience Research 46(1), 98-107.

Xin, Y. et al. (2022). Dexras1 Induces Dysdifferentiation of Oligodendrocytes and Myelin Injury by Inhibiting the cAMP-CREB Pathway after Subarachnoid Hemorrhage. Cells 11(19): 2976.

Yang, W., Li, Q., Duncan, J.W., Bakrania, B.A., Bradshaw, J.L., Granger, J.P., Ranan, S. & Spradley, F.T. (2021). Luteolin-induced vasorelaxation in uterine arteries from normal pregnant rats. Pregnancy Hypertension 23, 11-17.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

, , , ,

You cannot copy content of this page