Wat ik vandaag heb geleerd

Ik ben te dun

Vanmorgen stond ik voor de verandering weer eens op de weegschaal. Het resultaat: 53.7 kg. Dat is wel erg weinig als je 1.72m bent. Uitgerekend is dat een BMI van 18,2. Officieel heb ik dan ondergewicht. Een gezond gewicht is namelijk een BMI van tussen de 18,5 tot 25.

Dit hoeft niet per se heel erg te zijn, maar ik wil graag zwanger worden. En uit onderzoek blijkt dat ondergewicht ervoor zorgt dat de kans op een succesvolle zwangerschap kleiner wordt. (Overigens geld hetzelfde voor overgewicht, waarbij afvallen juist weer de kans op een succesvolle zwangerschap verhoogt.)(Zie de verwijzingen naar de wetenschappelijk artikelen onderaan deze blog)

Ik vermoed dat ik ben afgevallen doordat ik het intermittent fasting dieet volg. Ik was hier al een tijdje mee bezig, maar nu ik het boek ‘The Circadian Code’ van onderzoeker dr. Satchin Panda aan het lezen ben, ben ik dit weer strenger gaan volgen. Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting (periodiek vasten) uit te voeren. De meest populaire manier is door elke dag tussen 12 en 16 uur te vasten en al je maaltijden in een eetraam van 12 tot 8 uur te nuttigen. Je stopt bijvoorbeeld om 19.00 uur met eten en je begint om 9.30 uur met ontbijten. In de wetenschappelijke literatuur wordt dit ook wel Time Restricted Eating of Time Restricted Feeding genoemd.

Deze meneer Panda gaf aan dat deze manier van periodiek vasten ervoor zorgt dat het aantal ontstekingsreacties in je lichaam vermindert. En skeptisch als ik ben, ben ik op Google Scholar en PubMed op zoek gegaan naar wetenschappelijke literatuur die dit idee van Satchin Panda onderbouwen. En dit blijkt inderdaad zo te zijn.

Voor mij is dit interessant omdat ik ben gediagnosticeerd met twee auto-immuunziekten: multiple sclerose (MS) en de ziekte van Graves. Bij een auto-immuunziekte beschadigt het immuunsysteem het eigen lichaam wanneer er sprake is van een overdaad aan ontstekingsreacties. Als je een auto-immuunziekte hebt, wil je daarom het aantal ontstekingsreacties in je lijf verminderen. Ik ben daarom heel strikt na het avondeten en tot aan het ontbijt aan het vasten, door niks meer te eten en alleen water of kruidenthee te drinken.

Dr. Satchin Panda onderzoekt al meer dan 20 jaar de rol van de biologische klok en het 24-uurs ritme in het menselijk lichaam. Dit wordt ook wel het circadiaanse ritme genoemd, vandaar de naam ‘The Circadian Code’ van zijn boek. Hij vertelt dat hij heeft ontdekt dat het belangrijk is voor je lichaam dat je elke dag op hetzelfde tijdstip gaat ontbijten omdat je lichaam zich dan dagelijks op deze maaltijd voorbereidt. Ik ben om die reden begonnen om elke ochtend steevast om 9.30u aan mijn versbereide havermoutpap te beginnen.

Maar ik ben daardoor dus wat afgevallen, wat met mijn BMI en kinderwens dus niet zo handig is. Ik wil wel heel graag die intermittent fasting traject volhouden, maar niet verder afvallen. Het liefst zelfs een beetje aankomen. Dus ik ben nu op zoek naar manieren om meer calorieën binnen te krijgen en ook tegelijkertijd gezond te blijven eten.

Dat is een uitdaging aangezien onderzoek ook uitwijst dat een vetarm dieet een goede manier is om MS onder controle te houden. Ook probeer ik zoveel mogelijk bewerkte voeding te vermijden, omdat die ook niet echt bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Ik ben nu dus aan het onderzoeken of het eten van veel dadels en meer noten mij misschien weer op gewicht gaan helpen.

Wordt vervolgd dus.

Bronnen

Best, D., Avenell, A. & Bhattacharya, S. (2017). How effective are weight-loss interventions for improving fertility in women and men who are overweight or obese? A systematic review and meta-analysis of the evidence. Human Reproduction Update 23(16), 681-705.

Boutari, C., Pappas, P.D., Mintziori, G., Nigdelis, M.P., Athanasiadis, L., Goulis, D.G. & Mantzoros, C.S. (2020). The effect of underweight on female and male reproduction. Metabolism 107: 154229.

Faris, M.A.E., Kacimi, S., Al-Kurd, R.A., Fararjeh, M.A., Bustanji, Y.K., Mohammad, M.K. & Salem, M.L. (2012). Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects. Nutritional Research 32(12), 947-955.

Moro, T., Tinsley, G., Pacelli, F.Q., Marcolin, G., Bianco, A. & Paoli, A. (2021). Twelve Months of Time-restricted Eating and Resistance Training Improves Inflammatory Markers and Cardiometabolic Risk Factors. Medicine & Science in Sports & Exercise 53(12), 2577-2585.

Swank, R.L. & Dugan, B.B. (1990), Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. Lancet 336(8706), 37-39.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

, , ,

You cannot copy content of this page