Ik kwam de afgelopen dagen een onderzoek tegen waarbij de titel suggereert dat kurkuma zorgt voor een verminderde ijzeropname. Nou doe ik zelf elke dag kurkuma door mijn havermoutpap omdat van kurkuma bekend is dat dit ontstekingen vermindert. En als je net als ik gediagnosticeerd bent met twee auto-immuunziekten (de ziekte van Graves en multiple sclerose) dan wil je ontstekingen voorkomen.
Maar ik ben ook zwanger en omdat ik ook zoveel mogelijk whole-food plant-based eet moet ik wel letten op mijn ijzerinname. Het leek me daarom een goed idee om dit onderzoek eens onder de loep te nemen en op zoek te gaan naar vergelijkbare onderzoeken.
De studie heeft de titel “Iron Deficiency Anemia Due to High-dose Turmeric” en beschrijft de casus van slechts één man die dagelijks een hoge dosis kurkuma extract nam. De hoge dosis bestond uit 6 tabletten van 538 mg kurkuma extract, die hij dus elke dag nam om zijn artrose klachten te verminderen. Deze man had tijdens het nemen van de kurkuma pillen een ijzertekort. Maar wanneer hij stopte met de kurkuma, nam de hoeveelheid ijzer in zijn bloed weer toe.
Omdat we het hier hebben over slechts één geval vraag ik me af hoe serieus ik dit artikel moet nemen. Maar de man had zelf besloten te stoppen met kurkuma nadat hij had gelezen over de relatie tussen ijzeropname en kurkuma. En er is inderdaad een 2014 een studie gepubliceerd waarin ze het effect van curcumine, een belangrijk bestanddeel van kurkuma, op de ijzerwaarden van muizen analyseerden.
Bij deze muizenstudie kregen de dieren dagelijks 0,2% van hun lichaamsgewicht aan curcumine toegevoegd aan hun dieet. Na een onderzoeksperiode van 6 maanden bleek dat 50% van de muizen die dagelijks curcumine kregen een verminderde ijzeropslag hadden in de lever en milt.
Nou zijn de lever en milt plekken waar je lichaam overtollig ijzer opslaat, als je teveel ijzer binnenkrijgt. Niet onbelangrijk om hier aan toe te voegen is dat de muizen in dit onderzoek de curcumine kregen in combinatie met een Westers dieet. En dat is een dieet dat hoog is in ijzer, door de hoge hoeveelheden rood vlees. Uit een ander onderzoek in Australië blijkt dan ook dat de gemiddelde Australiër twee keer zoveel ijzer binnenkrijgt dan aanbevolen. Een teveel aan ijzer kan tot aandoeningen aan de lever en aan de milt leiden.
Ik eet zelf helemaal geen rood vlees en ik haal mijn ijzer tijdens mijn zwangerschap vooral uit palmkool. We hebben hier in de moestuin een aantal grote palmkool- en boerenkoolstammen staan waar ik regelmatig wat bladeren van pluk en door het avondeten doe.
Dat curcumine in staat is overtollig ijzer te verminderen in de lever en milt is voor onderzoekers reden om verder uit te pluizen of dit stofje een mogelijke oplossing kan bieden voor de lever- en miltproblemen waar mensen met een overtollige ijzerinname tegenaanlopen. (Het lijkt mij persoonlijk logischer als deze mensen dan hun dieet aanpassen zodat ze dan wat minder ijzer binnenkrijgen, maar goed…)
Maar ik vermoed dat ik zelf geen last heb van een overtollige ijzerinname met mijn paar extra blaadjes palmkool per week en mijn vegetarische dieet.
En ik heb ook niet het idee dat ik een ijzertekort heb, aangezien ik geen last heb van duizeligheid. Uit mijn laatste bloedtest van vanmorgen bleek wel dat de bloedwaarden die de hoeveelheid rode bloedcellen in mijn bloed meten wat aan de lage kant zitten. Bij de vorige test een paar maanden geleden waren deze waarden wat hoger, maar ik denk het verschil vooral te verklaren is door het feit dat ik wat lakser ben geworden met de hoeveelheid palmkool die ik wekelijks eet. Ik at een paar maanden terug elke dag een paar blaadjes palmkool, nu is dat een paar keer per week. En in diezelfde periode nam ik net zoveel kurkuma als ik nu doe.
Tevens zijn de hoeveelheden kurkuma die ik door mijn havermout roer van veel lagere hoeveelheden dan de hoeveelheden die in bovenstaande onderzoeken genoemd zijn.
Tenslotte kwam ik nog een onderzoek tegen waarbij de relatie tussen kurkuma en ijzer op mensen is getest. Aan dit onderzoek namen 30 vrouwen deel. Deze vrouwen werden in drie groepen ingedeeld. De vrouwen uit de eerste groep kregen dagelijks een maaltijd met extra ijzer in combinatie met chilipoeder. De vrouwen uit de tweede groep ontvingen dagelijks dezelfde maaltijd maar dan in combinatie met 0,5 gram kurkumapoeder. De derde groep fungeerden als een controle groep en dus kregen zij alleen de maaltijd met extra toegevoegd ijzer zonder chili of kurkuma.
Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat het juist de chili was die voor een verminderde ijzeropname zorgde, terwijl dit bij kurkuma niet het geval was.
Ik blijf dan maar gewoon dagelijks kurkuma door mijn pap doen en ga weer meer palmkool of boerenkool eten. (Ook zal ik er vanaf nu rekening mee houden dat chili de ijzeropname vermindert als ik weer wat palmkool door het eten doe).