Wat ik vandaag heb geleerd

Luteoline remt mestcellen af

In mijn laatste blog bespreek ik het gunstige effect van de flavonoïde genaamd luteoline bij muizen met een experimentele vorm van multiple sclerose (MS). Ik kreeg het idee dat luteoline vooral een gunstig effect heeft omdat deze flavonoïde als antioxidant werkt. Maar luteoline speelt ook een andere rol die bijdraagt aan dit gunstige effect bij MS. Het remt namelijk mestcellen af.

Mestcellen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Mestcellen worden aangemaakt in beenmerg. Vervolgens verplaatsen zij zich door de bloedbaan om zich elders in het lichaam te vestigen. Vanuit deze positie houden zij de wacht. Wanneer zij in aanraking komen met eventuele ziekteverwekkers, verspreiden zij stofjes die andere onderdelen van het immuunsysteem alarmeren. Een voorbeeld van zo’n stofje is histamine.

Mensen met allergieën, astma en hooikoorts zijn vast wel bekend met het woord histamine, omdat medicatie tegen deze aandoeningen vaak een histamine-remmend effect hebben. Het is uit wetenschappelijke onderzoeken dan ook bekend dat deze mestcellen een grote rol spelen bij astma, allergieën en hooikoorts.

Een ander stofje die mestcellen op dat soort momenten verspreiden is het enzym genaamd tryptase. En laten mensen met MS nou meer tryptase (net als histamine overigens) in hun hersenen en ruggenmerg hebben dan gezonde mensen. Zowel tryptase als histamine zijn in staat om andere immuuncellen aan te wakkeren die voor ontstekingen in het brein kunnen zorgen.

Ook zijn er in de hersenen van overleden mensen met MS meer mestcellen te vinden dan mensen zonder MS. En dan vooral op de plekken waar de myeline is aangetast (de MS-laesies). Myeline is een witte vettige stof in de hersenen die de verbinding tussen neuronen en de verbinding tussen neuronen en spieren beschermen en voeden. Wanneer myeline is aangetast ontstaan de typische MS-klachten zoals verlammingen en spasmen.

En wanneer mestcellen eenmaal geactiveerd zijn, zijn zij in staat de bloed-breinbarrière open te breken om andere immuuncellen in de hersenen toe te laten, zodat zij hun werk kunnen doen. In het geval van MS berokkenen deze immuuncellen echter meer schade, dan dat zij iets goeds doen. Het is in ieder geval bekend dat de bloed-breinbarrière een grote rol speelt bij mensen met MS. Deze wil je graag intact houden.

Nou kwam ik studies tegen waarbij onderzoekers aantoonden dat de flavonoïde genaamd luteoline in staat is om mestcellen af te remmen. Dit lijkt niet alleen gunstig voor mensen met allergieën, astma en hooikoorts, maar ook voor mensen met MS. Tevens zien onderzoekers om die reden luteoline als een mogelijke kanshebber om Alzheimer af te remmen. (In dit artikel op darmrevolutie.nl ga ik uitgebreid in op de rol van ontstekingen en de bloed-breinbarrière bij Alzheimer.)

Er zijn nog geen onderzoeken gedaan waarbij het effect van luteoline op mensen met MS is getest. Wel op muizen met een experimentele vorm van MS. En zoals ik in mijn vorige blog beschreef is dit effect bijzonder gunstig.

Het lijkt erop dat deze mestcellen geactiveerd worden als zij in aanraking komen met zogenaamde myeline eiwitten. Deze eiwitten zitten in myeline zelf en in de cellen die myeline produceren: dit zijn hersencellen genaamd oligodendrocyten.

Het is mij niet helemaal duidelijk hoe de mestcellen dan in aanraking komen met myeline aangezien zowel mestcellen als myeline zich op een vaste plek in de hersenen bevinden. Maar omdat er meer mestcellen zijn op de plekken van de MS-laesies lijken zij dus wel te kunnen migreren.

Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in de gezondheid van die oligodendrocyten. Ik heb zelf ook MS en ben al jaren stabiel, maar ik zou graag willen dat mijn hersenen weer nieuwe myeline aanmaken. En daar heb je oligodendrocyten voor nodig. En uit laboratoriumonderzoek in petrischaaltjes blijkt dat mestcellen in staat zijn deze oligodendrocyten uit te schakelen. Als je MS hebt, is dit dus niet wenselijk.

Maar als deze luteoline in staat is om de mestcellen af te remmen, dan krijgen de oligodendrocyten misschien wel de kans om zich verder te ontwikkelen en nieuwe myeline te produceren. Voor mij is dit een extra reden om supplementen met luteoline uit te proberen. Ik ben deze nu een week aan het slikken. Ik ben benieuwd wat het mij oplevert als ik deze de komende maanden inneem.

Bronnen

Banafea, G.H., Bakhashab, S., Alshaibi, H.F., Pushparaj, P.N. & Rasool, M. (2022). The role of human mast cells in allergy and asthma. Bioengineered 13(3), 7049-7064.

Conti, P. & Kempuraj, D. (2016). Important role of mast cells in multiple sclerosis. Multiple Sclerosis and Related Disorders 5, 77-80.

Delgado, A., Cholevas, C. & Theoharides, T.C. (2020). Neuroinflammation in Alzheimer’s diseaese and beneficial action of luteolin. BioFactors 47(2), 207-217.

Elieh-Ali-Komi, D. & Cao, Y. (2016). Role of Mast Cells in the Pathogenesis of Multiple Sclerosis and Experimental Autoimmune Encephalomyelitis. Clinical Reviews in Allergy & Immunology 52, 436-445.

Ibrahim, M.Z.M., Reder, A.T., Lawand, R., Takash, W. & Sallouh-Khatib, S. (1996). The mast cells of the multiple sclerosis brain. Journal of Neuroimmunology 70(2), 131-138. 

Kempuraj, D., Tagen, M., Iliopoulou, B.P., Clemons, A., Vasiadi, M., Boucher, W., House, M., Wolfberg, A., Theoharides, T.C. (2009). Luteolin inhibits myelin basic protein-induced human mast cell activation and mast cell-dependent stimulation of Jurkat T cells. British Journal of Pharmacology 155(7), 1076-1084.

Kritas, S.K. et al. (2013). Luteolin inhibits mast cell-mediated allergic inflammation. Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents 27(4), 955-959.

Skaper, S.D., Giusti, P. & Facci, L. (2012). Microglia and mast cells: two tracks on the road to neuroinflammation. The FASEB Journal 26(8), 3103–3117.

Theoharides, T.C., Kempuraj, D. & Iliopoulou, B.P. (2007). Mast Cells, T Cells, and Inhibition by Luteolin: Implications for the Pathogenesis and Treatment of Multiple Sclerosis. In: Shurin, M.R., Smolkin, Y.S. (eds) Immune-Mediated Diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology, vol 601. Springer, New York, NY.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

, , , , ,

You cannot copy content of this page