Ik heb op deze website al meerdere blogs geschreven over antioxidanten en dat die waarschijnlijk een gunstig effect hebben op MS. Op darmrevolutie.nl ben ik ook uitgebreid ingegaan op het belang van vezels voor een gezond lijf. Maar als je door de supermarkt loopt, liggen de schappen vol met producten die geen antioxidanten en ook geen vezels bevatten. Fabrieksvoedsel.
We leven nu in een wereld waarbij het eten van koekjes goedkoper is dan het eten van fruit. Is dat vooruitgang of juist achteruitgang? Mensen worden dikker en aantal mensen met ‘welvaartsziekten’ neemt steeds meer toe. En wat is dan het effect van dit soort fabrieksvoedsel op multiple sclerose (MS)?
Gelukkig zijn er onderzoekers die een relatie tussen voeding en MS onder de loep leggen. Zo is er in januari van dit jaar (2023) is een interessant onderzoek uitgekomen over de relatie tussen bewerkte voeding en het verloop van MS.
Dit onderzoek is in Italië uitgevoerd onder mensen met MS die onder behandeling waren bij het Mondino Neurological Institute. Deelnemers van dit onderzoek namen een vragenlijst af over hun eet- en leefstijlgewoonten. In deze vragenlijst moesten ze uitgebreid invullen welke producten uit welke voedingsgroepen zij dagelijks aten. Deze uitkomsten vergeleken de onderzoekers vervolgens met de hoeveelheid kwalen, beperkingen en laesies die de deelnemers door de MS hadden.
De onderzoekers maakten een onderscheid in vier voedingsgroepen:
- Onbewerkte voeding en minimaal bewerkte voeding. Deze voedingsgroep bestond uit fruit, groenten, peulvruchten, onbewerkt vlees, vis en zeevruchten, melk, eieren, granen en pasta, margarine, zoute snacks en geconcentreerde vruchtensappen.
- Culinaire bewerkte ingrediënten. Deze voedingsgroep bevatte plantaardige oliën, dierlijk vet, geraffineerde suiker en natuurlijke vruchtensappen.
- Bewerkte voeding. Tot deze voedingsgroep behoorden brood, kaas, bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken en bewerkt vlees.
- Ultra bewerkt voedsel. In deze laatste voedingsgroep hadden de onderzoekers de volgende producten gedeeld: fast food, ultra bewerkte zuivelproducten (alhoewel ik niet precies weet wat ze hiermee bedoelen), ontbijtgranen, koekjes, gebakjes en cake, roomijs.
(Bij deze verdeling heb ik zelf wel enigszins mijn vraagtekens. Havermout valt namelijk ook onder ontbijtgranen, terwijl dat redelijk onbewerkt is en veel vezels bevat. En als je op de ingrediëntenlijst van leverworst kijkt, zou je dat eerder onder ultra bewerkt voedsel scharen dan in de groep waar die nu in verdeeld is. Bovendien hebben zij margarine onderverdeeld onder de eerste groep, terwijl deze totaal geen antioxidanten of vezels bevat. Ook zou ik zelf geraffineerde suiker in de derde voedingsgroep plaatsen…)
Vervolgens vergeleken de onderzoekers de dieetgewoonten tussen de deelnemers met milde MS-klachten met de dieetgewoonten van de deelnemers met meer ernstige MS-klachten. Wanneer zij de verschillende voedingsproducten met elkaar vergeleken, konden zij geen grote verschillen opmerken. Het enige grote verschil was op te merken in het gebruik van roomijs. Mensen met MS die dagelijks roomijs aten, hadden over het algemeen meer MS-klachten dan de deelnemers die minder roomijs aten.
Maar bij het vergelijken van de 4 verschillende voedingsgroepen troffen de onderzoekers een andere belangrijke uitkomst aan: hoe meer ultra bewerkt voedsel de deelnemers aten, hoe ernstiger hun klachten waren.
De onderzoekers geven aan dat dit mogelijk verklaard kan worden doordat ook uit andere studies blijkt dat het eten van veel ultra bewerkt voedsel het aantal ontstekingsreacties in het lichaam vergroot. Dit komt niet alleen door het gemis aan de belangrijke antioxidanten en vezels, maar ook door invloed die deze bewerkte producten hebben op de darmen.
Ik heb zelf MS en ik was al jaren bezig met een extreem gezond dieet met zo min mogelijk bewerkt voedsel. Maar zo af en toe wordt je toch door familie, vrienden en aanbiedingen in de supermarkt verleid om eens wat ongezonds te snacken of te snoepen.
Maar gelukkig zijn er dit soort onderzoeken die mij weer aan herinneren waarom het zo belangrijk is om zoveel mogelijk onbewerkt te eten en nee te zeggen tegen fabrieksvoedsel (of het Italiaanse roomijs die mijn wederhelft graag neemt op zomerse avonden).