Wat ik vandaag heb geleerd

Mijn ervaringen van wat persoonlijke experimenten

Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ik afgelopen maanden verschillende experimenten op mezelf heb uitgevoerd. Ik heb zelf multiple sclerose (MS) en probeer daar vanaf te komen. Om die reden struin ik de wetenschappelijke literatuur af op zoek naar mogelijke natuurlijke remedies en voer ik wat experimenten op mezelf uit.

In deze blogpost beschrijf ik mijn ervaringen over het dagelijks drinken van druivensap, het nemen van luteoline pillen en het drinken van selderijsap.

Ik heb me de afgelopen maanden verdiept in het mogelijke gunstige effect van antioxidanten op MS. Uit onderzoek blijkt namelijk dat oxidatieve stress een rol speelt bij MS en het ontstaan van nieuwe laesies. En antioxidanten zijn stofjes die oxidatieve stress in je lichaam kunnen bestrijden. Onderzoeken met muizen laten in ieder geval zien dat de toevoeging van bepaalde antioxidanten aan het dieet het aantal MS-symptomen vermindert.

Een paar voorbeelden van deze antioxidanten zijn anthocyanen, die in donker fruit zitten, en luteoline, die te vinden is in onder andere dadels en selderij. Na mijn ontdekking over het gunstige effect van anthocyanen, kwam ik een onderzoek tegen waaruit bleek dat vrouwen met MS die acht weken lang veel druivensap dronken, een verbeterde kwaliteit van leven hadden. En deze verbetering van kwaliteit van leven was zelfs groter dan de vrouwen met MS uit hetzelfde onderzoek die alleen de opdracht kregen meer te bewegen.

Ik was daarom ook gestart met het drinken van twee glazen druivensap per dag. Ik had eigenlijk bij de start van dit experiment een vragenlijst in moeten vullen over de kwaliteit van mijn leven als 0-meting. Maar dit heb ik helaas niet gedaan. Na 6 weken merkte ik nog weinig verschil in mijn kwaliteit van leven en ben ik daardoor gestopt met dit experiment. Ten eerste komt dat misschien omdat ik al een hele goede kwaliteit van leven heb (manlief zegt weleens dat hij niemand kent die zo zen is als ik…) en het dus een uitdaging is om die überhaupt te verbeteren. En ten tweede eet ik dagelijks al genoeg fruit met anthocyanen en/of andere antioxidanten, waardoor de druivensap mogelijk geen extra toegevoegde waarde had.

Daarnaast had ik de hoop dat oude MS-klachten die een tijdje vòòr dit experiment weer waren teruggekomen, zouden verdwijnen. Maar de druivensap zorgde er niet voor dat die klachten weer verdwenen. Dan heb ik het over klachten als vreemde sensaties in mijn benen, nachtelijke krampen in mijn vingers en vervelende pijnprikkels in mijn vingers en tenen.

De luteoline supplementen had ik besteld nadat ik over een fascinerende dierenstudie had gelezen. In deze studie werd een experimentele vorm van MS opgewekt bij muizen. Al deze muizen kregen zichtbaar last van verschillende MS-klachten. Maar van de groep muizen die dagelijks het antioxidant toegediend kregen, nam het merendeel van de MS-klachten zichtbaar snel af. Nou heb ik al niet zo veel klachten, maar het deed niet heel veel met de klachten die ik hierboven noem.

Toch blijf ik de luteoline supplementen slikken omdat ik benieuwd ben of de luteoline ook de auto-immune T-cellen, die bij MS horen, af zal remmen. Uit een onderzoek in een petrischaaltje schijnt luteoline namelijk in staat te zijn om dit soort verkeerd geprogrammeerde T-cellen te blokkeren. Ik heb uitgebreid over dit onderzoek geschreven in deze blog.

Voor mij is dit relevant om de volgende twee redenen:

  1. Ik ben nu zwanger en de baby is over iets meer dan een maand uitgerekend. Het is bekend dat je immuunsysteem tijdens de zwangerschap minder actief is, waardoor mensen die lijden aan een auto-immuunziekte minder last hebben van hun aandoening. Maar het immuunsysteem laait weer op zodra het tijd is om de baby uit te drijven. Ik ben zelf gediagnosticeerd met twee auto-immuunziekten: MS en de ziekte van Graves. En ik wil niet dat deze ziekten weer actief worden zodra de baby geboren is. Ik vind het daarom interessant om te kijken of de luteoline dan in staat is de auto-immune T-cellen af te remmen.
  2. Voor de aanmaak van nieuwe myeline in mijn hersenen is het belangrijk dat de hersencellen die dit stofje aanmaken (de oligodendrocyten) niet worden aangevallen door auto-immune T-cellen, maar gewoon hun werk kunnen doen. Ik heb in een eerdere blog al beschreven dat oxidatieve stress mogelijk de aanmaak van nieuwe myeline afremt en dan is het interessant om te kijken of het nemen van de antioxidant luteoline, deze oxidatieve stress afremt en de aanmaak van nieuwe myleine juist bevordert. Ik ben dan vooral benieuwd of de luteoline dit voor elkaar krijgt en mijn oude laesies opgevuld worden met nieuwe myeline. Ik heb na de bevalling weer een nieuwe MRI, dus ik zal er dan achterkomen of de supplementen op die manier effect hebben gehad of niet.

Ik had in een eerdere blog al genoemd dat luteoline ook in staat is om mestcellen af te remmen, een type immuuncel die een grote rol speelt bij verschillende soorten allergieën en ook astma. Nou heeft mijn man al sinds ik hem ken last van een verstopte neus als hij ’s ochtends wakker wordt. (Misschien dat een huisstofmijtallergie hier de oorzaak van is?)

Op een een of andere manier heb ik hem kunnen overtuigen om met me mee te doen in mijn luteoline experiment en nu slikt hij net als ik dagelijkse luteoline supplementen. En dit lijkt hem van zijn nachtelijke verstopte neus af te helpen! We ontdekten dit nadat ik een keer ’s ochtends vroeg wakker werd en zijn mondgeur in zat te ademen. Iedereen die een partner heeft, kan beamen dat dit niet heel prettig is. Ik bedacht mij dat wij allebei een paar dagen geen luteoline hadden genomen (door alle festiviteiten van onze bruiloft) en ik vroeg me af of het daar misschien mee te maken had. Manlief is toen weer braaf de luteoline pillen gaan nemen en sindsdien ademt hij ’s nachts weer door zijn mond in plaats van zijn neus!

Maar dat terzijde. Op naar mijn volgende experiment: de selderijsap. In deze blog leg ik uit waarom ik met dit experiment was begonnen. In selderij zit onder andere luteoline, maar ik neem al luteoline supplementen en ik eet ontzettend veel dadels, die dus ook luteoline bevatten. Ik was geïnspireerd om met selderijsap te beginnen nadat ik iemand op instagram tegenkwam die in staat was om een MS-laesie compleet te laten verdwijnen, onder andere door het drinken van selderijsap.

Ik ben toen op google en youtube op zoek gegaan naar meer persoonlijke ervaringen van mensen die dagelijks selderijsap waren gaan drinken. Ik hoorde meerdere mensen zeggen dat ze door de selderijsap opeens veel minder last van acné hadden. Nou heb ik ook af en toe een puistje en daar wou ik graag vanaf. Merkte ik verschil? Nee. Ik merkte wel verschil tussen de weken vòòr mijn bruiloft en na mijn bruiloft. Na mijn bruiloft had ik opeens geen puistjes meer. Dat is natuurlijk te verklaren door stress. Als je je eigen bruiloft organiseert kan dat dat de nodige stress opleveren. (Ja, ondanks dat mijn manlief het idee heeft dat ik ontzettend zen ben, ervaar ik ook af en toe stress… Ik ben ook maar een mens…) Na de bruiloft had ik 0,0 stress en ook geen puistjes meer.

Doordat het maken van je eigen selderijsap aardig wat tijd kost en ik de noodzaak van dit experiment niet meer zag, ben ik hiermee gestopt…

Toch is het mij gelukt om van de oude MS-klachten die ik hierboven noem, af te komen. Dit is te verklaren door het gebruik van verzadigde vetten in mijn dieet. In mijn vorige blog kun je lezen waarom het vermijden van verzadigde vetten zo belangrijk is als je MS hebt. Ik beschrijf in deze blog de 30-jarige studie van Roy Swank. Ik was allang bekend met deze studie, maar doordat ik een tijdje zo goed als symptoomvrij was, was de kennis van Roy Swank bij mij op de achtergrond geraakt. Ik begon af en toe weer te snoepen en met margarine te bakken. En tijdens mijn zwangerschap kreeg ik opeens de behoefte om kaas te eten. (Misschien had ik door de zwangerschap behoefte aan calcium?) Ik ben dat toen gaan doen, aangemoedigd door mijn man die zelf ook dol is op kaas en nu eindelijk samen met mij kaasfondue kon gaan eten.

Opeens realiseerde ik mij dat ik in het verleden op de dagen dat ik veel kokos at, ook veel last had vervelende sensaties in mijn benen. En kokos bevat ontzettend veel verzadigde vetten. Ik ben toen de onderzoeken van Roy Swank er weer eens bij gaan pakken en van begin tot eind helemaal uit gaan pluizen. Dit was voor mij een goede reden om weer helemaal te stoppen met kaas en andere verzadigde vetten en transvetten. Na een week merkte ik een enorm verschil! De vervelende sensaties in mijn benen zijn afgenomen en ik heb ook weer minder last van de pijnprikkels in mijn tenen en vingers.    

Dit zijn dus mijn conclusies van mijn persoonlijke experimenten. Maar misschien hebben andere mensen (met MS) wel baat hebben bij druivensap en/of selderijsap…

Bronnen

Carvalho, F.B. et al. (2015). Anthocyanins suppress the secretion of proinflammatory mediators and oxidative stress, and restore ion pump activities in demyelination. The Journal of Nutritional Biochemistry 26(4), 378-390.

El-Deeb, O.S., Ghanem, H.B., El-Esawy, R.O. & Sadek, M.T. (2019). The modulatory effects of luteolin on cyclic AMP/Ciliary neurotrophic factor signaling pathway in experimentally induced autoimmune encephalomyelitis. IUMB Life 71(9), 1401-1408.

Jalili Sarqaleh, A., Azizi, M. & Khamoshyan, K. (2022). The Effect of Eight Weeks of Home Based Combined Training with Red Grape Juice Supplementation on Quality of Life in Women with Multiple Sclerosis. Journal of Payavard Salamat 16(1), 49-60.

Kempuraj, D., Tagen, M., Iliopoulou, B.P., Clemons, A., Vasiadi, M., Boucher, W., House, M., Wolfberg, A., Theoharides, T.C. (2009). Luteolin inhibits myelin basic protein-induced human mast cell activation and mast cell-dependent stimulation of Jurkat T cells. British Journal of Pharmacology 155(7), 1076-1084.

Li, B. et al. (2013). Sulforaphane ameliorates the development of experimental autoimmune encephalomyelitis by antagonizing oxidative stress and Th17-related inflammation in mice. Experimental Neurology 250, 239-249.

Ohl, K., Tenbrock, K.  & Kipp, M. (2016). Oxidative stress in multiple sclerosis: Central and peripheral mode of action. Experimental Neurology 277, 58-67.

Tavassolifar, M.J., Vodjgani, M., Salehi, Z. & Izad, M. (2020), The Influence of Reactive Oxygen Species in the Immune System and Pathogenesis of Multiple Sclerosis. Autoimmune Diseases 2020: 5793817.

Verbeek, R., Plomp, A.C., van Tol, E.A.F. & van Noort, J.M. (2004). The flavones luteolin and apigenin inhibit in vitro antigen-specific proliferation and interferon-gamma production by murine and human autoimmune T cells. Biochemical Pharmacology 68(4), 621-629.

Zha, Z., Liu, S., Liu, Y., Li, C. & Wang, L. (2022). Potential Utility of Natural Products against Oxidative Stress in Animal Models of Multiple Sclerosis. Antioxidants 11(8): 1495.

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:


You cannot copy content of this page