Wat ik vandaag heb geleerd

Oude MS-klachten komen terug als ik in een rooklucht zit

Ik heb multiple sclerose (MS) en het gaat nu beter met me dan in de tijd van mijn diagnose. Ok, ik heb vlak na mijn diagnose een Lemtrada-kuur gehad in combinatie met prednison en die prednison zorgde ervoor dat mijn oogzenuwontstekingen minder werden. Maar ik had ook vervelende klachten in mijn handen en polsen. Mijn MS verpleegkundige vertelde mij destijds dat ik waarschijnlijk nooit van deze klachten af zou komen, maar dat is me toch gelukt.

In de periode dat ik mijn MS diagnose kreeg, had ik ontzettend veel last van mijn vingers en polsen. Ik voelde de hele dag door tintelingen in beide handen, had vaak pijn in mijn vingers en polsen als ik die veel gebruikte en ’s nachts werd ik regelmatig wakker met verkrampte vingers. Ik moest dan mijn ene hand gebruiken, om de vingers van de andere hand uit de kramp te krijgen. Ik begreep van een revalidatiearts dat dit bij MS ook wel een spasme wordt genoemd.

Ik heb me de afgelopen jaren verdiept in wat ik zelf kan doen om het aantal ontstekingen in mijn hersenen te verminderen, zodat deze een beetje gezond blijven, ondanks mijn MS. En dat is gelukt! Na een jaar verdwenen de tintelingen in mijn handen, de pijn werd steeds minder in mijn vingers en polsen en ook de nachtelijke spasmen verdwenen.

Maar deze week werd ik ’s nachts een paar keer wakker met een paar vingers die ik niet goed kon bewegen. Ik schrok ervan. Het was toch al heel lang geleden dat ik hier last van had? Waarom kwam deze klacht dan opeens terug? In gedachten was ik aan het afvinken wat ik allemaal dagelijks deed om ontstekingen in mijn lijf tegen te gaan:

  • Ik doe kurkuma door mijn havermout, check
  • Ik voeg donkere rozijnen aan mijn ontbijt vanwege de polyfenolen, check
  • Ik eet zoveel mogelijk whole-food plant-based met veel vezels en noten, check
  • Ik vermijd zout, check
  • Ik eet niks meer ná het avondeten, check
  • Ik slik dagelijks 4.000 IE vitamine D, check
  • Ik probeer elke dag minimaal een uur te bewegen, check
  • Ik vermijd stress, check

Dit zijn in ieder geval allemaal dingen waarvan uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze ontstekingen tegengaan. Zie de bronnen onderaan deze blog.

Maar toen begon het me te dagen. Ik had al dagen het verkeerde hout op het vuur gegooid. Dat zit zo: mijn vriend is hovenier en klanten vragen hem weleens een boom te kappen. Dat betekent dat hij regelmatig gekapt hout mee naar huis neemt. Daarnaast heeft hij onze woonark zo ingericht dat we van warmte en warm water in de winter afhankelijk zijn van onze CV-houtkachel. Dat betekent dat we de houtkachel aan moeten steken als we warm water willen (in de zomer krijgen we als het goed is warm water van onze nieuwe zonneboiler die we afgelopen herfst op het dak hebben geïnstalleerd) of als we het huis een beetje op willen warmen. Zeker met de huidige gasprijzen is dit voor ons een goede oplossing.

Afgelopen week was een koude week met veel bewolking, dus ik heb het vuur vaak aangestoken. Maar vuur steek je het beste aan met droog hout. Een boom die gekapt is, is in principe nog vochtig van binnen. Het gekapte hout laat je nog een half jaar tot een jaar liggen, voordat deze geschikt is om aan te steken. En nou had ik per ongeluk veel stukken hout uit de tuin gehaald van een boom die nog recentelijk gekapt was… Het gevolg, het vuur ging niet goed aan.

Maar ik had het koud, dus ik deed mijn best om de gloeiende stukken hout in de haard opnieuw aan te steken. Ik opende dan de kacheldeur om met wat extra kleine droge houtjes het vuur weer aan te wakkeren. Maar iedere keer dat ik het kacheldeurtje opende, kwam er flink wat rook de woonkamer in. En wat doe je dan? Dan zet je een raam open om van die rook af te komen. Maar niet te ver open, want ik probeerde juist het huis op te warmen, niet af te koelen. En het kost nog aardig wat tijd voordat alle rook uit huis weg is.

Al met al had ik dus de dagen vóór die krampen in mijn vingers ’s nachts dus aardig wat in een rooklucht gezeten. Ik zag een mogelijk verband. Van roken had ik al weleens gelezen dat dat geen goed idee is als je MS hebt. En als ik even op Google Scholar kijk, zijn er meerdere onderzoeken die aangeven dat roken niet alleen de kans op MS vergroot, maar ook zorgt voor verdere achteruitgang als je eenmaal al de diagnose hebt.

Roken haalt namelijk je immuunsysteem uit balans, waarbij bepaalde immuuncellen niet meer goed werken, terwijl andere immuuncellen juist sterkere ontstekingsreacties teweeg brengen. En ontstekingsreacties is juist iets wat je wilt voorkomen als je een auto-immuunziekte als MS hebt.

Gelukkig rook ik niet. Maar je zou denken dat er enig verband is tussen houtrook en rook van sigaretten. Als ik dan verder zoek op Google Scholar, kom ik inderdaad onderzoeken tegen dat houtrook ontstekingsreacties aanwakkeren bij proefpersonen…

En toen gebeurde er gister iets wat mijn vermoedens mogelijk bevestigen: Mijn vriend had een andere kachel in huis aangestoken en om een nog raadselachtige reden, kwam er ontzettend veel rook uit de kachel, ondanks dat het kacheldeurtje goed dicht was. Vervolgens zaten wij daardoor gisteravond nog uren in de rook. En vannacht had ik weer precies diezelfde kramp in mijn vingers als eerder die week.

Ik had vorig jaar al een vochtmeter aangeschaft, die het percentage vocht in hout meet. Als er minder dan 22% vocht in een blok hout zit, is deze droog genoeg om deze goed aan te steken. Ik zal deze vochtmeter dus weer een stuk consequenter moeten gaan gebruiken…

Bronnen

Arneth, B. (2020). Multiple Sclerosis and Smoking. The American Journal of Medicine 133(7), 783-788.

Calton, E.K., Keane, K.N., Newsholme, P. & Soares, M.J. (2015). The Impact of Vitamin D Levels on Inflammatory Status: A Systematic Review of Immune Cell Studies. PLoS ONE 10(11): e0141770.

Farez, M.F., Fiol, M.P., Gaitán, M.I., Quintana, F.J. & Correale, J. (2015). Sodium intake is associated with increased disease activity in multiple sclerosis. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 86(1), 26-31. 

Ghio, A.J., Soukup, J.M., Case, M., Dailey, L.A., Richards, J., Berntsen, J., Devlin, R.B., Stone, S. & Rappold, A. (2012). Exposure to wood smoke particles produces inflammation in healthy volunteers. Occupational and Environmental Medicine 69, 170-175.

Hay, E., Lucariello, A., Contieri, M., Esposito, T., De Luca, A., Guerra, G. & Perna, A. (2019). Therapeutic effects of turmeric in several diseases: An overview. Chemico-Biological Interactions 310: 108729.

Johannsen, A., Susin, C. & Gustafsson, A. (2013). Smoking and inflammation: evidence for a synergistic role in chronic disease. Periodontology 2000 64, 111-126.

Joseph, S.V., Edirisinghe, I. & Burton-Freeman, B.M. (2015). Fruit Polyphenols: A Review of Anti-inflammatory Effects in Humans. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 56(3), 419-444.

Moro, T. et al. (2020). Time-restricted eating effects on performance, immune function, and body composition in elite cyclists: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports and Nutrition 17: 1.

Peterson, A.M.W. & Pedersen, B.K. (2005). The anti-inflammatory effect of exercise. Journal of Applied Physiology 98(4), 1154-1162.

Salas-Salvadó, J., Casas-Agustench, P., Murphy, M.M., López-Uriarte, P. & Bulló, M. (2008). The effect of nuts on inflammation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 19(1), 124-130.

Scheppach, W., Luehrs, H., Melcher, R., Gostner, A., Schauber, J., Kudlich,T., Weiler, F. & Menzel, T. (2004). Antiinflammatory and anticarcinogenic effects of dietary fibre. Clinical Nutrition Supplements 1(2), 51-58.

Shah, B. et al. (2017). Anti-inflammatory Effects of Whole-Food Plant-Based Vegan Diet vs the American Heart Association – Recommended Diet in Patients With Coronary Artery Disease: The Randomized EVADE CAD Trial. Circulation 136(suppl. 1): A23081.

Stojanovich, L. & Marisavljevich, D. (2008). Stress as a trigger of autoimmune disease. Autoimmunity Reviews 7(3), 209-213.

Swiston, J.R., Davidson, W., Attridge, S., Li, G.T., Brauer, M. & Van Eeden, S.F. (2008). Wood smoke exposure induces a pulmonary and systemic inflammatory response in firefighters. European Respiratory Journal 32, 129-138.

Wilck, N. et al. (2017) Salt-responsive gut commensal modulates TH17 axis and disease. Nature 551, 585-589

Gepubliceerd op:

Geschreven door:

Lees meer over:

,

You cannot copy content of this page