In eerdere blogs heb ik al beschreven dat oxidatieve stress een grote rol speelt bij multiple sclerose (MS). Niet alleen levert oxidatieve stress schade op aan hersencellen (vooral de myeline) bij mensen met MS. Maar oxidatieve stress lijkt ook de aanmaak van nieuwe myeline af te remmen. Antioxidanten uit voeding kunnen je lichaam helpen om deze oxidatieve stress tegen te gaan. Om die reden zijn er al een aantal onderzoeken uitgevoerd naar het effect van verschillende antioxidanten op muizen met een experimentele vorm van MS. In vorige blogs heb ik het effect van de antioxidanten in druiven, broccoli en orgaanvlees besproken. In deze blog behandel ik een antioxidant die in citrusvruchten te vinden is: hesperidine.
Ik heb twee studies gevonden waarbij het effect van hesperidine op muizen met een experimentele vorm van MS getest is. Eén uit 2015 en één uit 2017.
In de studie die gepubliceerd is in 2015 werden de muizen verdeeld in vier groepen. De eerste groep bestond uit gezonde muizen en functioneerde daarom als controle groep. De tweede groep kreeg een goedje ingespoten, waardoor er een experimentele vorm van MS werd aangewakkerd bij de muizen. De derde groep kreeg dagelijks 50 mg per kilogram aan lichaamsgewicht aan hesperidine. Op de muizen uit de vierde groep werd weer een experimentele vorm van MS toegepast, maar zij kregen ook dagelijks hesperidine om het effect van deze antioxidant op de symptomen van MS te testen.
Zoals te verwachten, hadden de muizen uit de tweede groep meer lichamelijke beperkingen, meer hersenbeschadigingen, meer ontstekingsreacties en meer oxidatieve stress dan de muizen uit de eerste groep, de controle groep. Maar het interessante is vooral wat er met de muizen uit de vierde groep gebeurde. Bij hen werd ook een experimentele vorm van MS opgewekt. Maar na 7 dagen ontvingen zij daarnaast dagelijks hesperidine. Net als de muizen uit de tweede groep, lieten zij lichamelijke beperkingen zien. Maar die beperkingen namen na dag 12 van het onderzoek af. Dit is dus op het moment dat zij al 5 dagen hesperidine ontvingen.
Na het nemen van 14 dagen hesperidine was te zien dat de muizen uit de vierde groep ook minder ontstekingsreacties, minder oxidatieve stress en minder hersenbeschadigingen hadden dan de muizen uit de tweede groep.
De studie die twee jaar later is gepubliceerd richtte zich vooral op het effect van verschillende hoeveelheden hesperidine die aan de muizen werd gegeven. In deze studie werden alle muizen blootgesteld aan een experimentele vorm van MS. Vervolgens werden zij in vier groepen ingedeeld: de eerste groep ontving geen hesperidine en fungeerde in dit onderzoek als de controle groep. Muizen uit de tweede groep ontvingen een lage dosis hesperidine: 50 mg per kilogram aan lichaamsgewicht. De muizen uit de derde groep kregen een medium dosis hesperidine: 100 mg per kilogram aan lichaamsgewicht. En de vierde groep kreeg dagelijks een hoge dosis hesperidine: dit was 200 mg per kilogram aan lichaamsgewicht.
De resultaten liegen er niet om. Alle muizen die hesperidine kregen, dus de muizen uit de tweede, derde en vierde groep, vertoonden minder lichamelijke beperkingen dan de muizen uit de eerste groep. En hoe hoger de dosis, hoe minder de muizen last leken te hebben van de ‘MS’. En ook hadden alle muizen uit de hesperidine groepen minder ontstekingsreacties en hersenbeschadigingen dan de muizen uit de controle groep. Ook hier geldt weer, hoe hoger de dosis hesperidine, hoe lager het aantal ontstekingsreacties en hersenbeschadigingen.
Het is echter niet duidelijk of het verschil in de hoeveelheid hersenbeschadigingen komt omdat de hesperidine een beschermend effect had of dat de hesperidine ook voor de aanmaak van nieuwe myeline heeft gezorgd…
En dan is natuurlijk de vraag hoeveel van dit bijzondere goedje je zelf uit kunt voeding halen. Ik kwam een onderzoek tegen waaruit blijkt dat een halve liter sinaasappelsap al 292 mg aan hesperidine bevat. Als je dagelijks dan, net als in de muizenstudies, 50 mg per kilogram aan lichaamsgewicht binnen wil krijgen en je weegt ongeveer 60 kilo, dan is 3.000 mg je doel om dagelijks tot je te nemen. Dan zou je dagelijks 5 liter sinaasappelsap moeten drinken… Dat lijkt me een beetje overdreven.
Toch heb ik in de wetenschappelijke literatuur gezocht op het effect van sinaasappelsap op MS. Helaas heb ik geen studies kunnen vinden waarbij het effect van sinaasappelen of sinaasappelsap op mensen met MS is getest. Wel heb ik een onderzoek gevonden waaruit blijkt dat het dagelijks drinken van sinaasappelsap het denkvermogen en geheugen van ouderen verbetert. Dus sinaasappelsap heeft in ieder geval een gunstig effect op het brein.
Een ander onderzoek, waarbij mannen tussen de 30 en 65 jaar ofwel een glas sinaasappelsap of een placebo kregen, bevestigt dit. De proefpersonen kregen vóór het drinken en na het drinken van de sinaasappelsap een cognitieve test voorgelegd. Deze test bleken ze beter uit te kunnen voeren ná het drinken van de sinaasappelsap dan na de placebo of vóór het drinken van de sinaasappelsap. Hieruit blijkt dus dat sinaasappelsap al direct een gunstig effect heeft op je denkvermogen. (Misschien kun je zelfs wel zeggen dat sinaasappelsap je slimmer maakt…)
Tenslotte kwam ik ook een interessante studie tegen waarbij onderzoekers het effect van hesperidine in een petrischaaltje hadden getest op oligodendrocyten, een type hersencel dat nieuwe myeline produceert. Voor de aanmaak van nieuwe myeline zijn de oligodendrocyten van levensbelang. Wanneer oligodendrocyten worden afgeremd of bij de afwezigheid van de oligodendrocyten is je lichaam niet in staat om nieuwe myeline aan te maken. En myeline is het stofje dat mensen met MS op bepaalde plekken in hun hersenen en/of ruggenmerg dus missen.
Ik dus ook. Ik heb zelf MS en wil daarom heel graag weten wat je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je lichaam nieuwe myeline aanmaakt. Misschien dat deze studie over de relatie tussen hesperidine en oligodendrocyten mij meer informatie verschaft.
In deze studie werden oligodendrocyten van muizen in petrischaaltjes geplaatst. De onderzoekers voegden aan deze petrischaaltjes bepaalde immuunstofjes toe die normaal in zoogdieren voorkomen als er sprake is van ontstekingen. Deze immuunstofjes spelen tevens een rol bij MS. In de petrischaaltjes konden de onderzoekers zien dat deze specifieke immuunstofjes de oligodendrocyten afremden, waardoor zij geen myeline aan konden maken.
Vervolgens voegden de onderzoekers het stofje hesperetine toe. Hesperetine is een afgeleide van hesperidine, die in je lichaam terecht komt zodra je sinaasappelsap drinkt of citrusvruchten eet. Het effect hiervan was dat de hesperetine de oligodendrocyten weer stimuleerden om myeline aan te maken. De hesperetine maakt het afremmende effect van de immuunstofjes dus ongedaan.
Dit klinkt veelbelovend. Maar het effect van hesperidine of hesperetine moet dus nog op mensen met MS getest worden. Het kan in ieder geval geen kwaad om tot die tijd regelmatig een sinaasappel te eten of sinaasappelsap te drinken.
Ik ben bij mezelf ook te rade gegaan of ik na het lezen van deze onderzoeken nu elke dag een sinaasappel ga eten of niet. Ik ben ten slotte nu ook al aan het experimenteren met druivensap en broccoli-extract vanwege de gunstige antioxidanten die daar inzitten. Daarnaast eet ik elke dag al minimaal twee stuks fruit. (Welke soort fruit ik dagelijks eet is meestal afhankelijk van de aanbiedingen in de supermarkt of het fruit dat op dat moment in onze eigen tuin groeit). En in die vruchten zitten waarschijnlijk ook weer andere antioxidanten die mogelijk een gunstig effect hebben op de oxidatieve stress van mijn MS-brein. Ik ga eerst dus nog maar even andere antioxidanten in kaart brengen, voordat ik mezelf toe ga leggen op het dagelijks eten van citrusvruchten.