Bij een normale bevalling komt de placenta vrij snel achter het kindje uit de baarmoeder. In mijn geval duurde dit langer dan een half uur. Dit vond de verloskundige blijkbaar reden om aan de navelstreng te gaan trekken om de placenta er alsnog uit te krijgen. (Dat dit een uitermate slecht idee was, vertel ik later meer over.) Toen ik later aan de gynaecoloog vroeg waarom de verloskundige zich genoodzaakt zag dit te doen, vertelde de arts dat de kans op heftige bloedingen groot was bij vrouwen die wee opwekkers hadden gekregen, zoals ik, en bij wie de placenta niet binnen een half uur van nature komt.
Door mijn ervaringen in het medische circuit ben ik dan geneigd om alle beweringen van artsen te staven in de wetenschappelijke literatuur. Bij alles wat een arts zegt, denk ik: klopt het wat zij zegt? Dus ik ga op Google Scholar en in PubMed op zoek naar antwoorden.
Wat ik vond was dat:
- wee opwekkers inderdaad de kans op een achterblijvende/vastzittende placenta vergroot.
- achterblijvende placenta’s vaak voor heftige bloedingen zorgen.
Het antwoord van mijn gynaecoloog lijkt dan logisch, MAAR dit risico is pas verhoogd wanneer de bevallende vrouw minimaal 195 minuten lang wee opwekkende medicatie heeft ontvangen. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij de situatie van 408 vrouwen met achtergebleven placenta’s en 408 vrouwen, bij wie de placenta wel van nature kwam, onder de loep werd genomen.
Verschillende zaken bleken in dit onderzoek de kans op een achterblijvende placenta te verhogen. Dit waren:
- een achtergebleven placenta bij een eerdere bevalling
- een vroeggeboorte
- twee of meer miskramen
- het hebben ondergaan van een abortus
- en het ontvangen van 195 tot 415 minuten oxytocine (wat ingezet wordt als wee opwekker).
Vooral dit laatste is voor mij relevant aangezien ik niet langer dan 45 minuten oxytocine heb ontvangen tijdens de laatste persfase van de bevalling van mijn dochter. En het onderzoek geeft duidelijk aan dat wanneer oxytocine minder dan 194 minutenlang wordt toegediend, dit niet tot een verhoogd risico leidt voor het achterblijven van de placenta. Dit kan dus sowieso niet een goede reden zijn voor een verloskundige om te concluderen dat mijn placenta er snel uit moet.
Hetzelfde onderzoek geeft aan dat een achterblijvende placenta inderdaad de kans op overmatige bloedingen verhoogd.
Daarnaast is het trekken aan een placenta, zonder dat deze loszit, sowieso vragen om problemen. Je placenta zit namelijk aan de baarmoederwand vast. Deze zou van nature, met het samentrekken van je baarmoeder, los moeten raken. En wanneer je aan een vastzittende placenta trekt, is de kans groot dat je ofwel de placenta beschadigt, ofwel de baarmoederwand, of allebei. En wanneer je je vastzittende placenta kapottrekt, blijven er nog placentaresten in de baarmoeder achter. Dit was dus bij mij het geval, met alle nadelen van dien…